To iPad or not to iPad?

Τις τελευταίες πέντε μέρες υπήρχε ένας οργασμός ειδήσεων σχετικά με το iPad και την πολυαναμενόμενη εμφάνιση του στην αγορά. Το hype που έχει δημιουργηθεί για αυτό το προϊόν είναι ανεπανάληπτο και πραγματικά αξιοζήλευτο αν το εξετάσεις από την μαρκετίστικη πλευρά του.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το iPad διχάζει, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

Apple

Η μαμά Apple είναι κάτι μεταξύ σε cult και εταιρία. Πραγματικά όποιος δεν έχει χρησιμοποιήσει για εκτεταμένο χρονικό διάστημα ένα από τα προϊόντα της τότε απλά δεν δύναται να κατανοήσει γιατί οι χρήστες τους τα λατρεύουν τόσο πολύ. Το «it just works» είναι κάτι που ακούγεται τόσο απλό και όμως είναι τόσο σημαντικό. Συνάμα, τα προϊόντα της apple συνδυάζουν την λειτουργικότητα με την εμφάνιση. Δουλεύουν απροβλημάτιστα και σου επιτρέπουν να κάνεις την δουλεία σου χωρίς να σε ταλαιπωρούν ενώ παράλληλα είναι και αισθητικά υπέροχα (και το software και το hardware). Σίγουρα υπάρχουν και προβλήματα (πχ στο iPhone είναι απαράδεκτο που δεν μπορείς να στείλεις ή να πάρεις αρχεία μέσω bluetooth ή στα Mac OS X δεν μπορείς να παίξεις τους περισσότερους τίτλους παιχνιδιών) αλλά στο σύνολο τους είναι ανώτερα του ανταγωνισμού. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για το πόσο ικανοποιημένοι μένουν αυτοί που επέλεξαν να κάνουν το swicth είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους όχι μόνο δεν επέστρεψαν πότε στα windows αλλά θέλησαν να αγοράσουν και άλλα προϊόντα της Apple. Άλλωστε η καλύτερη διαφήμιση για την Apple είναι τα ίδια της τα προϊόντα. Σε κάθε νέο της δημιούργημα προσδίδει κάτι το καινοτόμο κάνοντας το με στυλ και φινέτσα γνωρίζοντας όμως παράλληλα ότι έχει εκατομμύρια υποστηρικτές που θα αγοράσουν το προϊόν της μόνο και μόνο επειδή είναι made by Apple.

Tablet PC

Το concept είναι υπέροχο, βγαλμένο από το μέλλον και ταυτόχρονα τόσο παλιό. Προσωπικά πιστεύω οτι όταν αυτά τα μαραφέτια φτηνύνουν αρκετά θα γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε σπιτιού αλλά και κάθε επιχείρησης. Τα φαντάζομαι σε πολλές εταιρίες αντι για τα laptop (excel φύλλα αλλά και διάφορα moch-ups θα απεικονίζονται υπέροχα) και στα σπίτια αντί για τα περιοδικά και σημειωματάρια. Τα e-περιοδικά, e-εφημερίδες άλλωστε είναι ήδη πραγματικότητα. Κοινώς το μέλλον αναμφίβολα τους ανήκει.

iPad

Θυμάμαι την ημέρα της παρουσίασης του από τον Steve είχα στηθεί στο mac μου και έψαχνα μετά μανίας ένα live feed από το event. Τελικά βρήκα ένα από μια αμερικάνικη online εκπομπή στην οποία ήταν συνδεδεμένοι 160 χιλιάδες χρήστες! Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον παρουσιαστή να λέει ότι ο σύνηθες αριθμός των ατόμων που παρακολουθούσαν την εκπομπή δεν ξεπερνούσε ποτέ τους χίλιους! Μιλάμε για τρελό hype. Στην αρχή εντυπωσιάστηκα από την παρουσίαση και από το προϊόν αλλά μόλις πέρασε η επιρροή από την γοητεία του Steve πάνω στο podium συνειδητοποίησα ότι το iPad δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα μεγάλο iPod. Πραγματικά απογοητεύτηκα από την επιλογή της Apple να μην δημιουργήσει ένα ξεχωριστό λειτουργικό για το iPad.

Το iPod άλλα και το iPhone είναι δύο συσκευές ιδιαίτερα περιορισμένες σε πόρους και η λογική της Apple να μας τις παρέχει με ένα «κλειστό» λειτουργικό κάτω από αυστηρούς κανόνες έχει μια βάση. Σου λέει, για να μπορείς να απολαύσεις στο 100% το user experience για το οποίο είναι σχεδιασμένες οι συσκευές μου πρέπει να υπάρχει αυστηρός έλεγχος για το τι και πώς τρέχει σε αυτές (αν και μεταξύ μας όλοι ξέρουμε πως το κλειστό περιβάλλον δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε αυτόν τον λόγο).

Από την άλλη, όταν πλασάρεις το iPad σαν netbook killer δεν μπορείς να το εφοδιάζεις με το ίδιο αυστηρά κλειστό λειτουργικό. Θέλω να κατεβάσω torrents, να σώσω κάθε τύπου αρχεία, να κάνω παράλληλα διάφορες λειτουργίες, να τρέξω flash εφαρμογές να να να…(for God sake, ένα filesystem βρε αδελφέ!! Η συσκευή είναι πρακτικά άχρηστη χωρίς σύνδεση στο Internet!!)

Το iPad είναι ένα ανώριμο προϊόν. Πολύ ανώριμο. Αν έχεις λαπτοπ δεν σου χρειάζεται, αν έχεις iPhone / iPod πάλι δεν σου χρειάζεται. Αν έχεις μόνο σταθερό υπολογιστή τότε ίσως να σκεφτείς να το αγοράσεις, αλλά από την άλλη με λίγα παραπάνω χρήματα παίρνεις το mac book που κάνει απείρως περισσότερα πράγματα, αλλά ναι, δεν είναι τόσο cool.

Κοινός η Apple με το iPad δημιούργησε απλά ένα superduper cool gadget και τίποτα παραπάνω. Ενα iPod με μεγαλύτερη οθόνη και ότι αυτό συνεπάγεται. Απευθύνεται κυρίως σε Apple funs που  θέλουν να έχουν το νεο state of the art Apple gadget  αραχτό στο σαλόνι τους και να κάνουν ότι πρακτικά έκαναν με τα iPod / iPhone τους. Οκ, η ύπαρξη της μεγαλύτερης οθόνης δημιουργεί εξτρά δυνατότητες δεν λέω, απλά στο concept τους οι συσκευές είναι πανομοιότυπες.

Εν κατακλείδι, την δεδομένη χρονική στιγμή δε θα αγόραζα το iPad. Προτιμώ να περιμένω για τις επόμενες εκδώσεις του (όπως συνήθως γίνεται η v2 και ακόμα περισσότερο η v3 είναι πάντα πιο ολοκληρωμένες βλ. iPhone / iPod) ελπίζοντας σε κάποιο αυτόνομο iPad OS το οποίο θα αναδείξει τις δυνατότητες της συσκευής.

Υ.Γ Το πως το iPad θα επηρεάσει τα έντυπα μέσα έχει πολύ ενδιαφέρον. Τέρμα τα περίπτερα. Όλα τα περιοδικά / εφημερίδες θα έχουν τις δικές τους εφαρμογές!Ας ελπίσουμε αυτές οι εφαρμογές να αντεπεξέλθουν στις προσδοκίες μας!